Blendle

Geheimen van: De weddingplanner

Vivian ter Huurne kent als weddingplanner al jaren alle geheimen van een fantastische bruiloft.
‘Of ik even een dag kon komen oefenen met het voorknopen van een servet…’

“Gisteren kreeg ik een mailtje van een aanstaande bruid die zich zorgen maakte of alles wel goed zou gaan op haar huwelijksdag. Ze had een ceremoniemeester én twee volwassen bruidsmeisjes geregeld, maar ze wilde mij ook inhuren. Mijn taken voor die dag had ze al bedacht. Ik moest haar jurk gladstrijken als ze ging zitten, haar handschoenen uittrekken, en bij het diner haar servet voorknopen. Alvorens ze besliste of ik welkom was, wilde ze weten of ik wel ervaring had met bovenstaande. Ook wilde ze vooraf een dag oefenen en moest ik verplicht een voor mij uitgezochte jurk dragen. Ze sloot haar mail af met de vraag of ik een volledig C.V. mét referenties wilde sturen. Ik geloof niet dat ze mij vooraf écht had gegoogeld…

Pleisters plakken

Eigenlijk had ik niets met trouwen. Psycholoog wilde ik worden, maar eenmaal afgestudeerd en aan de slag, werkte het vak niet voor mij. In mijn enthousiasme had ik niet gerekend op de bureaucratie, het gevoel klem te zitten tussen plannen die alsmaar werden uitgesteld en budgetten waarover werd gesteggeld. Ik ging aan de slag bij een evenementenbureau en een weddingplanbureau. Daar moest alles snel geregeld worden en er werden flinke bedragen uitgegeven. Superleuk vond ik het, vooral de organisatie van bruiloften. Dit wilde ik! Vol ambitie schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. Het Bruidsmeisje, werd het. Een weddingplanner is als je het nuchter bekijkt uiteindelijk een veredeld bruidsmeisje. Ze plakt pleisters als het nodig is, troost, masseert, en als ze haar werk goed doet is ze onvervangbaar. Ooit scheurde bijvoorbeeld een chique Gooise dame uit haar jurk. Ze had hem gekocht bij een wereldberoemde designer en haar creatie had werkelijk een vermogen gekost. Met draad en naald reeg ik op de marmeren vloer alles provisorisch weer aan elkaar. Niemand heeft er ook maar iets van gemerkt.
Mijn zaak draait inmiddels als een tierelier en ik ben een van de weinige weddingplanners in Nederland die prima rondkomt. Soms verzetten aanstaande bruidsparen hun trouwdatum als ze horen dat ik op een bepaalde datum niet kan. “Met jou willen we verder, en anders met niemand.” zeggen ze dan. Na al die jaren voelt dat soms nog steeds onwerkelijk. Die erkenning betekent waardering voor wat ik doe. Het is dan ook niet voor niets dat ik als slechts een van de negen weddingplanners een keurmerk van de Nederlandse Trouwbranche Organisatie kreeg. Ik ben veeleisend, weet uitstekend wat er te koop is en heb veel goede ideeën. Ik ben ook nergens te beroerd voor. Als ik op een trouwerij broodjes moet smeren of in een dure villa jassen moet ophangen, dan doe ik dat. Toch moet je veel in je mars hebben om dit werk te doen. Je kruipt immers in de huid van een ondernemer, marketingdeskundige, administrateur, creatief director, trouble shooter en vaak ook als styliste. Ik heb gemerkt dat in dat combineren mijn talent ligt.

Macarons van Laduree

Ik regel alles voor een bruidspaar. Willen ze een ballonvaart in een Italiaanse olijfgaard of macarons van Laduree uit Parijs? Ik fiks het. De meeste stellen kiezen een onderwerp waarmee ik aan de slag kan. Vaak is dat een kleur of een thema. Denk daarbij aan een weekendbruiloft verspreid over drie dagen, of een landelijk feest inclusief loslopende kippen. Laatst was ik sneeuwwitje op een sprookjesbruiloft waar iedereen verkleed moest komen.
Zelf ben ik niet getrouwd. Ik vind dat ook niet echt nodig om mijn werk goed te kunnen doen. Een tandarts hoeft zelf toch ook geen gaatjes te hebben om te weten hoe hij ze vult? En stel je voor dat een psycholoog eerst zelf een burn out moet krijgen voor hij een patiënt mag helpen? Inmiddels heb ik ruim 75 bruiloften georganiseerd en de ervaring maakt me beter. Ik weet nu goed in te schatten wat er door iemand heengaat en ga nooit uit van wat ik zelf zou willen. Vaak draag ik ideeën aan die het bruidspaar nog niet eens zelf heeft bedacht. Of ik ruim bij voorbaat al discreet een probleem dat zou kunnen ontstaan uit de weg. Als weddingplanner weet je namelijk vaak het meeste van iedereen op een bruiloft. Ik ken geheimen van de bruid, weet welke verrassingen er zijn georganiseerd, en ik weet wie met wie ruzie heeft en dus absoluut niet naast elkaar mag zitten. Dat laatste is soms een heel gepuzzel. Laatst had ik bijvoorbeeld een bruiloft waarbij een familielid van de bruid een wit jurkje droeg. De bruid reageerde hysterisch. “Het draait allemaal om mij! Ik ben de belangrijkste vandaag!” Het kostte me flink wat bakkeleien met de gast en vooral haar man, maar uiteindelijk heeft de andere dame een jasje over het jurkje aangetrokken.

Modderjurk

Afschuwelijk was ook het avontuur met het echtpaar op het exclusieve landgoed. Tijdens de fotoshoot was de jurk die duizenden euro’s euro had gekost besmeurd met modder. Ik schrok me rot! Ik heb de bruid met jurk en al in bad gezet en haar besproeid met de douchekop. Daarna föhnden we haar met twee man sterk centimeter voor centimeter weer droog terwijl de gasten intussen champagne dronken. Als door een wonder werkte het!
Een goede weddingplanner kan de sleutel zijn tot een goed huwelijk. Samen met een professional zijn stellen toch serieuzer en bewuster met hun huwelijk bezig. Het scheidingspercentage van mijn bruiloften ligt in ieder geval flink lager dan het landelijk gemiddelde. Het stel heeft er geld voor over om alles perfect te regelen en om keuzes voorgeschoteld te krijgen. Ze willen het samen graag goed doen. Verreweg de meeste koppels die ik ontmoet zijn dan ook heel puur naar elkaar, oprecht, liefdevol. Dat wil niet zeggen dat er nooit gekibbeld wordt. Vaak gaat het dan om ‘hij wil – zij wil’. De man vindt bijvoorbeeld de fotograaf te duur en de vrouw wil geen Lamborghini als trouwauto. Of het knettert flink over de vraag of tante Elly daggast wordt of juist niet. Als ik dan zie dat ik er iets aan kan doen of als een van de twee de ander verkeerd begrijpt, probeer ik te bemiddelen.
Soms spelen er ook persoonlijke gevoelens mee. Als een bruidspaar hun droomdag moet afzeggen wegens een sterfgeval, leef ik intens met ze mee. Aan de andere kant cancelde een koppel ooit tot driemaal toe hun bruiloft vanwege bonje in de familie. Drie keer bespraken we alle details en regelde ik de locatie, en drie keer kon ik alles annuleren omdat er over werd gekissebist tussen de ouders onderling. Dat was voor mij frustrerend, want je houdt wel al die keren ruimte vrij in je agenda.

Opscheppers

Ik werk op basis van een uurtarief. Voor goed advies en mijn aanwezigheid op de huwelijksdag zelf betaal je vanaf de 1500 euro, maar ik begeleid ook bruiloften van begin tot eind. Alles bij elkaar, inclusief de bruiloft zelf, spreken we dan over een bedrag tussen de 20.000 en 150.000 euro. Daarbinnen kan elk stel zelf kiezen wat ik voor ze mag betekenen. Soms wordt een bruiloft gevierd op Ibiza of in Italië. Ik regel ter plaatse de ambtenaar en alle formaliteiten, maar probeer intussen ook de leukste plekjes  te vinden. Voor de een maakt de prijs niet uit. Sommige stellen geven rustig 5.000 euro uit  aan een lekker wijntje op hun dag. Of er wordt voor duizenden euro’s aan bloemstukken besteld. Een ander vraagt juist hulp om alternatieven te vinden. Zo ontstond bijvoorbeeld de “Twitter-bruiloft”. Iemand vroeg op Twitter zijn vriendin ten huwelijk. Spontaan bood heel Nederland zijn diensten aan. Binnen no-time was er een gratis band, fotograaf, locatie én een gesponsorde jurk en bruidstaart!
Ik vergeet nooit het stel waarbij de man zijn verloofde wilde imponeren. Hij nam vrijwel het hele kennismakingsgesprek het woord. De bruiloft mocht rond de 500.000 euro kosten. Een van Nederlands bekendste zangers was een goede vriend van de bruidegom en zou tijdens het avondfeest ‘wel even het podium opkruipen’. Ook kwam een andere vriend, een bekende formule1-coureur, maar die nam wel twee bodyguards mee. Zijn verloofde luisterde vol bewondering. Omdat de man niet vooraf wilde betalen en alles een beetje vreemd klonk, belde ik ter controle de locatie die hij zou hebben gereserveerd. Daar hadden ze nog nooit van hem gehoord. Zo tactvol als mogelijk heb ik hem afgewimpeld. Later zag ik een krantenbericht waarin stond dat hij wegens oplichting en ontvoering was opgepakt en voorlopig in de gevangenis zat. Zelfs zijn naam had hij verzonnen.

Bridezilla

Ik heb gemerkt dat leeftijd helemaal niet uitmaakt als het gaat om zenuwen voor de huwelijksdag. Sommige bruiden, jong én oud, verliezen zich volkomen in de organisatie. Ze willen eindeloos vergaderen en vragen rustig of een offerte voor de zestiende keer kan worden aangepast. Ook zijn er bruiden die het lastig vinden om de controle uit handen te geven. Dat kan heel ver gaan. Ooit werd ik ingeschakeld door een schat van een bruid die al meer dan zestig trouwlocaties had bekeken en nóg niet kon kiezen. Perfect was voor haar niet goed genoeg. Zo wilde ze bijvoorbeeld de kleur koraal terugzien als thema. Er waren bedrukte servetten in de goede tint, spuitbussen deodorant met precies die kleur dop, en ze had koraalroze jurken voor haar vriendinnen gekocht. Ook zette ze op elk toilet een potje tampons met een strikje erom in de goede kleur. Alles moest zo perfect, dat ze duizenden euro’s boven haar budget uit is gekomen. Ik zie haar nog arriveren op haar trouwdag. Ze had vijftien kratten decoratiespullen voor me neergezet, inclusief een plattegrond waar alles moest staan of hoe ver uit elkaar alles moest worden opgehangen.
Ik vind dat prima. Voor mij gaat het om het bruidspaar en hun geluk. Ik zorg ervoor dat het precies zo wordt zoals zij het in gedachten hebben. Mijn plezier krijg ik achteraf als ik de blije gezichten zie of als ik een bedankmailtje ontvang. Daar doe je het stiekem ook voor, maar helaas is dat niet altijd zo. Het gebeurt me regelmatig dat ik maanden met een bruidspaar bezig ben en alle kastanjes voor ze uit het vuur haal en na de bruiloft helemaal niets hoor. Natuurlijk hoop je dat ze blij zijn en verwacht ik niets, maar een bloemetje, een aardig woord of een kaartje is een kleine moeite die er soms niet eens vanaf kan. Ik betaal toch voor jou, lijken sommige stellen te denken. Ze vinden mijn moeite vanzelfsprekend. Zeker als zo’n stel dan vooraf hoog opgeeft over etiquette, krijgt zo’n dag achteraf toch een naar randje voor me.
Totdat ik een paar dagen later op Bali land om voor 38 gasten een bruiloft te plannen en een compleet resort afhuur. Als ik het overgelukkige bruidspaar op hun trouwdag dan een catamarantocht zie maken en ze later voor de Indische Oceaan zie tafelen in een zee van bloemen met de ondergaande zon op de achtergrond, weet ik weer precies waarvoor ik het allemaal doe.”

 

Dit interview stond eerder in GOOSCH  / CLASSY

©EvelineKarman

Mijn gekozen waardering € -