Blendle

Marije (39): Ik gooide mijn minnaar de deur uit

Marije (39) wordt stapelverliefd op een collega. Ze begint een affaire met hem.
Maar of hij ooit voor haar kiest?

 

‘Ik dacht dat ik wel wist hoe het voelde om verliefd te zijn. Maar toen ik Tom ontmoette, vergat ik mijn tas boodschappen in de lift. Ik huilde bij elke film. Alsof er een ‘emo-button’ in mijn hoofd was geactiveerd. En Tom vond mij ook leuk! Vier jaar was ik tevreden met elke snipper aandacht van Tom. En toch maakte ik het vier maanden geleden uit. Het gekke is dat ik zelf nog niet kan geloven dat ik degene was die een punt achter onze relatie zette.

FIETSTOCHT
Tom nam mij aan bij het bedrijf waar ik nog steeds werk. Hij kreeg promotie en zocht een vervanger voor zijn oude job. Het was een vreemd gesprek. Een collega stelde alle vragen en Tom en ik bleven elkaar maar aankijken. Was dit flirten of interesse? Ik kwam er niet uit.
Ik kreeg de baan en Tom vertrok naar een andere verdieping. Af en toe vroeg hij hoe het met me ging. Verder bleven we zakelijk.
Dat veranderde een klein jaar later tijdens een charity-event. Ons bedrijf deed mee een fietstocht om geld in te zamelen. Als nieuwkomer meldde ik me aan. Ik wilde een goede indruk maken. Een dag later zag ik ook Toms naam op de lijst staan.
De dag zelf fietsten we met acht collega’s. Het was een groot succes. Andere collega’s haalden ons in en onze baas organiseerde die avond een personeelsbarbecue. Daar struikelde ik met mijn vermoeide benen van een stoep. Ik schreeuwde het uit van de pijn. Later ging het weer, maar terug autorijden was geen optie. Tom wilde me wel naar huis brengen. Er was zo’n broeierige sfeer tussen ons. Ik zat op dat moment in een slechte relatie, fantaseerde al regelmatig over een leven met Tom. Of hij single was, wist ik niet.
In de auto vertelde hij over zijn vriendin die in verwachting was van hun eerste. Hij was een echte familieman, vond hij zelf. Ik voelde een ijsklomp in mijn maag. Ik baalde, had het gevoel dat ik hem te laat had leren kennen. Nu was de race gelopen. Ik complimenteerde hem met zijn keuze, maar diep in mijn hart was ik stikjaloers. Deze mooie man was al vergeven.
Voor mijn huis stopte hij. Hij pakte mijn hand. ‘Ik vind je leuk.’ Ik werd draaierig van geluk. Ik had het me in ieder geval niet verbeeld dat er ‘iets’ tussen ons was. Ik zocht naar een gevat antwoord, een goede grap. In de pauze daartussen trok Tom mijn gezicht naar het zijne en kuste me. ‘Als je dit tegen iemand zegt, zal ik het altijd ontkennen’, zei hij. Ik knikte. Die ene kus was me alles waard.
Vanaf toen kregen we een affaire. Ik verbrak mijn relatie. Ik was zo verliefd op Tom. Dat was oneerlijk naar mijn vriend. En wie weet zou Tom zich nog bedenken als ik de deur voor hem open zette? In pure verliefdheid dacht ik enkel aan mezelf. Nog steeds verbaast me dat. Wat als ik die andere vrouw was geweest?
Tom en ik stuurden vaak groepsmails naar collega’s. Als de onderwerpregel in het Engels was, stond in die regel een geheime boodschap voor elkaar. We stuurden elkaar linkjes met dubbelzinnige teksten. Afspreken deden we niet, het bleef bij flirten. Toms kind was inmiddels net geboren.

ZAKENREIS
Toen kwam de dag dat Tom voor zijn werk een nacht in een hotel moest logeren. Heb je wat te doen, appte hij. Stiknerveus reed ik die avond opgedirkt naar het hotel, een landgoed. Tom had op eigen kosten een upgrade geregeld. We sliepen in een suite. Een hemelbed, champagne: alle ingrediënten voor een perfecte avond. Die avond hadden we voor het eerst seks: maar liefst vier keer. Over Toms vrouw spraken we niet.
De volgende ochtend ontbeten we samen. Om ons heen aten gasten gezapig hun croissants. Wij dronken zuchtend van liefde koffie. Het gevoel dat we daar ‘stiekem’ zaten, overheerste. Het voelde opwindend. Ik voelde me trots dat ik Tom nu op deze manier kende. Dat ik wist welk ondergoed hij droeg. Hoe hij beminde. Mijn hele lichaam tintelde. Toen ik terugreed, gonsde mijn hoofd.

Schuldig naar Toms vriendin voelde ik me niet. Tom had dit geïnitieerd. Hij was ook duidelijk dat hij van haar hield. Én van mij, want dat merkte ik aan alles. Hij liet bloemen bezorgen, deelde playlists met me en nam altijd een klein cadeau voor me mee als we afspraken.
Een keer hadden we een personeelsfeest. Zijn secretaresse, een schat van een meid, zat tipsy op Toms schoot en had het hoogste woord. Iedereen vond het grappig en een collega suggereerde of die twee soms wat hadden. Ik lachte in mijn vuistje. Na het feest hadden Tom en ik samen een hotelkamer geboekt. Vannacht was hij de mijne. Van zijn secretaresse had ik niets te vrezen. De binnenpret maakte me high.

Ik bloeide op. Vertelde mijn moeder en zus dat ik een vriend had, maar dat die ‘nog’ gebonden was. Ze vonden het allemaal niets, maar zagen ook wel dat ik niet op andere gedachten af te brengen was. Ik ben altijd al erg van ‘eigen keuzes’ maken geweest. En het ging prima met me. Ik zorgde goed voor mezelf. Het werd geaccepteerd.
Over Toms vriendin spraken we sporadisch. Tom hield vol dat ze niets te kort kwam en dat hij haar een goed leven gaf, beter dan ze had voordat ze hem kende. Hij verdiende goudgeld en in de weekenden leefde hij voor zijn gezin. Als zij iets wilde, deed Tom dat. Vond zij het tijd voor een nieuwe keuken, dan betaalde hij de verbouwing. Ik denk dat we met die gedachte alles voor onszelf goedpraatten.

SLECHTE VROUW
Soms vroeg ik mezelf af of ik een slechte vrouw was. Ik had seks met een gebonden man. Vaak vergoelijkte ik dat door mezelf te zeggen dat Tom gewoon te knap was om er vanuit te gaan dat hij exclusief zou zijn. Zijn liefje was gewoon lui om dat te denken. Ik praatte alles recht was krom was, zo verliefd was ik. In het personeelsblad speurde ik naar foto’s van Tom. Ik bewaarde zijn appjes en lieve spraakberichten. Als ik hem miste, speelde ik een serie af om zijn stem te horen en mezelf weer de fantastische vrouw te voelen die hij in die berichten bejubelde.

Anderhalf jaar vlogen voorbij. Ik sportte veel want ik wilde er goed uitzien voor Tom. Tom klaagde regelmatig dat zijn vriendin na de bevalling flink was aangekomen. Ik zorgde ervoor dat ik altijd vrolijk was– ook al ging dat bijna vanzelf-, en kon uren doorbrengen met het zoeken naar de perfecte locatie voor een geplande liefdesnacht. Eén keer per drie weken spraken we een hele dag af, en soms kwam Tom nog even na het werk op bezoek. Af en toe lukte het ons om een nacht weg te gaan. We kozen vaak kastelen. Dan aten we in een sterrenrestaurant en genoten daarna van alle luxe en elkaar. Tom was een fantastische minnaar, dat hielp ook. Geen enkele andere man bleef mij in bed zo uitdagen. Tom ging telkens een stap verder of verleidde me op een bijzondere plaats. Of hij begon ’s middags al met opwindende appjes.

Geen enkele collega had ook maar een vermoeden van onze affaire. Ik kreeg promotie en zat vaak bij vergaderingen waar Tom ook zat. Al snel viel mij op dat Tom zich optrok aan zijn gezin. Alsof hij dacht dat hij sneller carrière zou maken als hij de perfecte vader en partner uithing. Hij was de toffe gozer, de ideale collega om zakelijk op te bouwen. Ik wist wel beter. Soms appten we elkaar schunnige voorstellen tijdens zo’n vergadering, maar stiekem vond ik het schijnheilig.

NADELEN
Dat perfecte plaatje maakte het steeds moeilijker voor me. Tom hing erg aan zijn imago. Vond ik het in het begin allemaal spannend en geil, nu ik drie jaar Toms minnares was en hem hoorde pochen over zijn gezin, miste ik iemand om me heen. Als er iets dringends was, kon ik Tom niet bellen. Hij reageerde altijd op mijn appjes, maar soms was dat met flinke vertraging. Vanaf het begin wist ik van zijn gezinsleven. Maar de teleurstelling als ik niets van hem hoorde op een dag dat ik dat nodig had, bijvoorbeeld toen ik een examen had, was altijd intens. Ik werd jaloers op zijn vriendin en zelfs op zijn kindjes met wie Tom bij zijn schoonfamilie was en de popi-jopie uithing. Die keer dat hij met ‘haar’ een romantisch weekend Roma had geboekt, deed letterlijk pijn. Kom op, dacht ik dan. Eén lullig sms’je kan toch wel even?

En toen hoorde ik dat zijn vriendin zwanger was van de tweede. Het was een schok. Ik dacht dat alles op rolletjes liep en dat ik naast zijn vriendin op het erepodium stond. Met baby twee in aantocht, besefte ik dat zijn leven door ging. Tom was gelukkig. Hij ambieerde een carrière en shopte er een plaatje erbij. Maar mijn leven stond al jaren on hold. Ik ging weliswaar gewoon uit, maar nooit zag ik een man die leuker was dan Tom. Ik ging in mijn uppie naar feestjes. Naar diploma-uitreikingen. Naar het huwelijk van mijn zus. En ik ging alleen op vakantie. Dat vond ik het ergst. Overdag lag ik aan het zwembad of bezocht een stad. Maar ’s avonds zat ik weer alleen aan tafel met mijn glas wijn. Ik miste steeds meer iemand om me heen. Tijdens één van die dagen, ik was op Curaçao, stuurde Tom me een dickpick. Eerder vond ik dat opwindend, maar nu stak het me. Het leek alsof de waarheid indaalde. Tom had me gebruikt voor de seks en zijn ego.
Zeker, hij was verliefd op me. Maar terwijl ik aanmodderde en hoopte op een volwaardige relatie en mezelf beperkte in mijn groei en voortgang, zag Tom mij als ‘leuk voor erbij’. Een dubbele portie uitdaging. De kleine cadeaus die hij altijd kocht als we afspraken, voelden ineens als afkopen van schuldgevoel.. Voor hem was ik een trofee, een extra dosis adrenaline. De kick van het hebben van twee vrouwen zal hem extra opgewonden hebben.

Ik vroeg Tom nog éénmaal naar zijn bedoelingen met mij. Ik hoopte dat ik misschien meer voor hem was geworden dan enkel zijn minnares tijdens geheime nachten. Tom verklaarde dat hij het juist prima vond gaan. Hij zou zijn kinderen nooit in de steek laten. Hij hield van ons allebei, en hij en ik hadden het toch gezellig samen? Hij vulde mijn leven toch aan? Z
Het idiote is dat toen hij dat vertelde, ik hem begreep. Ik vond mezelf veel te hard voor mezelf. Later, toen ik weer alleen was, dacht ik: ik ben toch méér waard dan enkel de restjes? Kerstmis kwam eraan en dan zat ik wéér alleen bij mijn ouders terwijl hij een soort familie Von Trapp-leven leidde. Ik wilde dit niet meer.

EXIT TOM
De eerstvolgende keer dat ik hem zag, verbrak ik onze relatie. Het waren vier geweldige jaren, maar dat betrof dan wel de tijd die ik mét Tom doorbracht. Want als ik nadacht, was ik eigenlijk vaker alleen en ongelukkig geweest. Ik had geen enkele andere man een kans gegeven of zelfs maar serieus bekeken. Als ik ooit zelf nog een gezin wilde hebben, een koophuis met iemand wilde aanschaffen met een tuin met een boom met zo’n ronde tuinbank erom, dan was dat niet met Tom.
Tom reageerde gelaten. Hij vond het superjammer. Hij had het liever zo gelaten. Maar hij was wel blij met de rust die nu in zijn leven kwam. Op dat moment wist ik het zeker: Tom ging enkel voor zichzelf. Voor mij voelde mijn beslissing om ermee te stoppen meteen als de juiste. Stel je voor dat ik nog vier jaar was doorgegaan!

Ik ben meteen gestart met mijn ‘nieuwe leven’, want zo zie ik het. Ik focus op leuke dingen, ben bij een kookclub gegaan, en heb een kitten in huis genomen. Op het werk verloopt alles goed. Tom en ik vonden een status quo waarin we prima kunnen samenwerken. We zijn correct naar elkaar, maken geen dubbelzinnige opmerkingen meer. Het is goed zo.
Het enige wat steekt, is dat hij afgelopen september de vriendin waarmee hij elf jaar samen is en twee kinderen heeft, ten huwelijk heeft gevraagd. Hij bracht het met veel bombarie op het werk. Ik heb hem gefeliciteerd. Maar gezellig met collega’s naar zijn bruiloft gaan? Dat sla ik even over!

 

Dit interview is geschreven voor en geplaatst in VROUW GLOSSY (Telegraaf)
De namen zijn om privacyredenen veranderd. De vrouw op de foto is een model.

©EvelineKarman

Mijn gekozen waardering € -