Blendle

Masja (34): Ik werd bedrogen door mijn minnaar en zijn vrouw werd mijn beste vriendin

Wanneer Masja (34) onverwacht een email ontvangt van de vrouw van haar vriend, blijkt hij haar lelijk te hebben voorgelogen.
De twee vrouwen starten een mailwisseling met elkaar. Het blijkt zo goed te klikken dat ze uiteindelijk eindigen als hartsvriendinnen.

Dit is geen mail van Thijs, maar van zijn vrouw. Daarmee begon het bericht dat ik op die vreselijke vrijdagochtend in oktober kreeg. Hij kwam van het account van Thijs, de man waarmee ik toen ruim een jaar een relatie had. Vol ongeloof las ik verder en ik voelde alle kleur uit mijn gezicht wegtrekken. Want Thijs was niet zoals hij beweerde een gescheiden vrijgezel. Hij bleek een ‘keurig’ getrouwde huisvader. En dat al veertien jaar! Geschokt bleef ik een tijd zitten. Toen pas drong tot me door dat ik gruwelijk was beetgenomen. En dat terwijl ik met Thijs oud dacht te worden!

INTERNET
Ik ontmoette Thijs via internet. We raakten met elkaar aan de praat op een boekenforum. Hij was single en schreef dat hij de roman die ik net uit had nu aan het lezen was. We bleven met elkaar mailen en omdat het contact erg leuk was, wisselden we uiteindelijk foto’s en telefoonnummers uit. Ik was zelf op dat moment bijna twee jaar single en meer dan klaar voor een nieuwe relatie. Thijs leek geknipt voor mij. Hij was serieus, volwassen, had humor en hij kwam erg intelligent over. En we hielden ook nog eens allebei van lezen!
Na een week of drie wilde Thijs afspreken. Al vanaf de eerste date was ik dolverliefd. Hij leek perfect bij me te passen. Omdat hij vanwege de recessie een goede baan als accountmanager in de Randstad had geaccepteerd, huurde hij door de week een simpel appartement in Amsterdam. Zijn echte huis stond in Noord Limburg. Daar woonden ook zijn twee zoons, die na de scheiding bij hun moeder waren blijven wonen. Elke vrijdagmiddag vertrok Thijs vanuit zijn werk naar Limburg om zijn zoons bij zijn ex op te halen, en op maandagavond zag ik hem weer. Ik vond het niet zo erg. Ik wilde niets overhaasten en hoefde op deze manier ook niet meteen de voordelen van mijn singlebestaan op te geven. Door de week was Thijs vrijwel altijd bij mij in mijn huis net onder de rook van Utrecht, het weekend was voorlopig voor zijn kinderen. Ik hield lekker mijn vertrouwde bankavondjes met mijn vriendinnen en op zaterdagavond had ik mijn kookclub.
We hadden het heerlijk samen. Thijs was levendig en ad rem en we hadden heerlijke gesprekken. En goede seks, ook erg prettig natuurlijk! In bed was hij een heer en hij had altijd zin. Ik vond het eerlijk gezegd wel fijn hoe alles verliep.

DERDE VROUW
Ik had dan ook nooit verwacht te lezen wat er in het bewuste mailtje stond. Perplex staarde ik naar mijn beeldscherm. Zijn vrouw Iris, die Thijs altijd had omschreven als zijn ex, schreef dat ze Thijs al een tijdje niet meer vertrouwde. Ze had hem regelmatig betrapt op leugens. Hij was niet op een vergadering geweest waar hij gezegd had te zijn, en er vielen steeds vaker gaten in zijn verhaal. Een pinbetaling in een restaurant in een stad waar hij helemaal niet hoorde te zijn, had bij haar de alarmbellen doen afgaan. Na veel zoeken en proberen had ze zijn wachtwoord gekraakt en zijn e-mailaccount gehackt. En wat ze aantrof in zijn in-box, was niet bepaald prettig voor haar geweest. En dat was het ook allesbehalve voor mij, want Iris schreef me dat ze naast alle liefdesperikelen tussen mij en Thijs ook correspondentie had gevonden met een andere, derde vrouw. Thijs bedroog Iris dus zelfs met twee vrouwen! Mijn hart stond even stil toen ik dat las. Natuurlijk wist ik wel dat Thijs in de weekenden slecht bereikbaar was en dat hij soms mysterieuze telefoontjes kreeg waarvoor hij even wegliep. Maar ik dacht dat dit kwam omdat hij werd opgeslokt door zijn kinderen. Die waren 9 en 11 en dus mondig genoeg om hem regelmatig te bellen met hun eigen problemen. En natuurlijk wilden die kleintjes in de weekenden ook quality time met hun vader doorbrengen. Ik heb zelf geen kinderen, maar omdat mijn ouders er altijd voor me zijn geweest, vond ik het heel belangrijk dat Thijs een goede band met zijn kinderen kon opbouwen. En dus stoorde ik hem in het weekend eigenlijk nooit. We deden onze eigen dingen, appten elkaar af en toe, en ik gunde hem wat extra tijd voor zichzelf na een drukke werkweek. Ineens begreep ik waarom onze afspraken de keren dat Thijs me had uitgenodigd hem in Limburg te bezoeken telkens op het laatste moment werden afgezegd. Een ziek kind, zijn ouders op bezoek, een spoedvergadering… Het klonk altijd zo geloofwaardig dat ik geen enkele argwaan had gevoeld. En als ik al teleurgesteld reageerde, benadrukte Thijs vaak dat we helemaal geen haast hadden. Want ik vertrouwde hem toch en ik wist toch dat het tussen ons goed zat?

LEUGENS
Iris had een lange mail geschreven en ik voelde tussen de regels door haar pijn. Vreselijk vond ik het. Al die tijd dat ik in een roze wolk had geleefd, had zij twijfels gevoeld en zichzelf vaak moeten vermannen. Ook schreef ze dat Thijs de vrouw die hij naast ons beiden zag elke dinsdagavond bezocht, als hij zogenaamd op djembé-les zat. De trommels waren te zwaar om heen en weer te slepen, dus die stonden bij zijn docent, had hij verzonnen. Zo hoefde hij nooit met instrumenten te sjouwen. Het leek mij logisch, dus ik had er nooit wat achter gezocht. Na zijn werk vertrok hij altijd direct naar les. Daarna dronk hij wat met de andere cursisten en sliep hij in zijn eigen flat. Op woensdag zag ik hem weer en dan vertelde hij vaak dolkomische verhalen over de muziekles. Iris meldde doodleuk dat Thijs nog nooit een djembé had aangeraakt. Hun jongste zoon zat ooit op djembé-les en Thijs kopieerde zijn verhalen gewoon! Elke dinsdag zat hij prinsheerlijk bij vriendin nummer drie. Tegen haar had hij het verhaal opgedist dat hij een open relatie had. Een enorme leugen, natuurlijk.
Ik nam de tijd om alles rustig te verwerken. Ik was zo vreselijk boos op Thijs. Stiekem had ik al gedroomd over samenwonen en als het klikte met zijn kinderen, durfde ik Thijs misschien wel mijn eigen kinderwens op te biechten. Wat voelde ik me belogen. Dat weekend zat ik als versteend op de bank. Telkens opnieuw las ik Iris’ mail. Ik begreep maar niet dat een man zo wil en kan leven. Al die onrust en dat gelieg en bedrieg. Wat was ik er vreselijk ingetuind. En dan zijn kinderen! Je gunt toch niemand zo’n vader? Ik schreef Iris dat ik nooit had geweten dat Thijs nog getrouwd was en dat ik het enorm rot voor haar vond.

GEHACKT
Thijs mailde me een paar dagen later dat zijn e-mailaccount was gehackt. Een ontslagen ex-collega had uit zijn naam vreselijke leugens verstuurd. Hij vroeg of hij kon komen praten, maar dat heb ik afgehouden. Twee weken later belde hij om te vragen of hij weer welkom was. Ik heb hem de huid vol gescholden. Daarna heb ik nooit meer iets van Thijs gehoord. Maar ik hoorde wel verhalen óver Thijs! Want wat hij niet verwachtte, is dat Iris en ik contact hielden. Ze had nog vragen over data en gebeurtenissen die ze zelf op een rijtje wilde krijgen. Het was een grote chaos in haar hoofd en ze zocht antwoorden. Ook wilde ze begrijpen waarom Thijs op mij was gevallen. Ze dacht dat het verwerkingsproces voor haar makkelijker zou worden als ze zelf zag wat Thijs in mij had gezien. In eerste instantie weigerde ik. Ik vond het te ver gaan om met haar af te spreken. Zij wilde antwoorden, maar ik had óók verdriet van de hele situatie. Ook mijn toekomst lag in duigen. Iris had ook de derde vrouw gemaild, maar die schreef terug dat het hoofdstuk Thijs voor haar al was afgesloten. Voor mij was dat niet het geval. Vriendinnen vroegen me om Iris’ voorstel toch te overwegen. Het zou ook mij kunnen helpen, dachten ze. We waren immers allebei bedrogen door Thijs en wisten allebei hoe dat voelde en welke trucs hij had gebruikt. Dus toen Iris het nogmaals probeerde, stemde ik toe. We spraken af in een restaurant in mijn woonplaats. Ik wilde dat zij moeite zou doen, zou laten zien dat het haar menens was. Het was vreemd om haar te zien, want qua uiterlijk zijn we precies het tegenovergestelde: zij klein en blond, ik lang en donker. Al snel kwam het gesprek op Thijs en spraken we alles uit wat we voelden. We konden enorm goed met elkaar praten, zo bleek. En het onverwachte gebeurde: ik begon Iris steeds aardiger te vinden! Aan het eind van de avond zaten we te giechelen en vertelden elkaar geheimen over onze studententijd.
De volgende dag mailde Iris me dat ze het fijn had gevonden en dat de avond haar goed had gedaan. Het was voor haar een opluchting geweest te begrijpen wat Thijs in me had gezien. Ze vond me ook niet meer bedreigend. Ik was immers net zo goed slachtoffer geweest. Iris en ik bleven elkaar e-mailen, en toen ze twee maanden later nog een keer voorstelde om af te spreken ‘om de puntjes op de i te zetten’, aarzelde ik geen moment. Opnieuw hadden we een geweldige avond. Al snel kletsten we weer net als tijdens onze eerste ontmoeting. Iris had na heel veel tranen en praten besloten om bij Thijs te blijven. Thijs had vreselijke spijt, maakte ineens veel tijd voor haar en droeg haar op handen, en daarbij hadden ze twee opgroeiende kinderen. Ondanks alles hielde ze nog van hem, en wilde hem nog een kans geven. Ook al zou ik als ik in haar schoenen had gestaan een andere beslissing genomen hebben, toch begreep ik haar wel. Niemand geeft zomaar zijn vertrouwde leven op. Voor mij was het anders. Ik had niet samengewoond. Door mijn ontdekking was mijn liefde voor hem op slag bekoeld. Ik realiseerde me dat ik hem nooit gekend had, dus na een paar weken verdriet sloot ik het af voor mezelf. Daardoor kon ik goed met Iris praten over Thijs zonder dat het me pijn deed. We hielden contact en organiseerden af en toe een ‘ladies night’, zoals we onze avondjes uit noemden. Thijs vond het allemaal niets, door mij werd hij nog steeds aan zijn gekonkel herinnerd. Maar hij deed vreselijk zijn best voor Iris en accepteerde het. Wat kon hij ook anders? Na anderhalf jaar, we kenden elkaar inmiddels erg goed, biechtte Iris op dat ze Thijs opnieuw had betrapt op leugens. Hij kon het vreemdgaan niet laten en Iris wilde nu wel scheiden. Meteen bood ik mijn hulp aan en dat waardeerde ze. Haar vriendinnen vonden Thijs allemaal een rotzak en begrepen niet waarom ze überhaupt bij hem was gebleven en wat ze zo charmant aan hem vond. Ik oordeelde niet. Ik wist immers precies hoe innemend hij kon zijn. Daardoor trokken we alleen maar meer naar elkaar toe.

De scheiding is nu een half jaar geleden. En hoewel Thijs al lang exit is en in Amsterdam in zijn flatje woont met weer een andere vrouw, worden Iris en ik alleen maar closer. We zien elkaar nu bijna wekelijks en voelen ons steeds meer verbonden met elkaar. Een man hoeven we allebei nog even niet, en dus vieren we samen het vrijgezellenleven met leuke uitjes naar de bioscoop of een workshop bonbons maken. Wat we allebei nooit verwachtten toen Iris de bewuste mail in tranen schreef en ik hem huilend las is gebeurd: we zijn hartsvriendinnen geworden. Het zit zelfs zo goed tussen ons dat toen laatst haar jongste zijn djembé van zolder pakte en begon te trommelen, we elkaar aankeken en precies op hetzelfde moment naar elkaar knipoogden!”

Dit interview is geschreven voor en geplaatst in weekblad VRIENDIN.
De namen zijn om privacyredenen veranderd. De vrouw op de foto is een model.

©EvelineKarman

Mijn gekozen waardering € -